Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Mindfulness-polkuni

Olen harjoittanut ja opiskellut mindfulnessia vuodesta 2009 ja vuodesta 2011 alkaen ohjannut lukuisia mindfulness-ryhmiä, perus- ja jatkokursseja ja pitänyt aiheeseen liittyviä koulutuksia yrityksissä ja oppilaitoksissa. Lisäksi olen tehnyt mindfulnessiin liittyvää tutkimustyötä ja ohjannut sitä koskevia pro gradu -tutkielmia. Käytän mindfulness-menetelmiä aktiivisesti myös psykoterapeuttisessa työssäni ja joogan opetuksessa. Lisäksi olen saanut kunnian toimia Mindfulness Itä-Suomi ry:ssä varapuheenjohtajana ja koulutuspäällikkönä. Ensisijaisesti olen kuitenkin oppilas, kuten me kaikki tietoisuustaitojen polulla.

Tutustuin mindfulnessiin alun perin akateemisessa maailmassa opiskellessani ja työskennellessäni, kun menetelmä oli Suomessa vielä melko tuntematon. Innoissani ahmin teoriaa ja tutkimustietoa mindfulnessin suotuisista vaikutuksista hyvinvointiin ja opiskelin sitä täydennyskoulutusten muodossa. Kohdattuani vuosia jatkuneen kroonisen selkäkivun petyin kuitenkin pahemman kerran: kaikki se mitä tiesin (tai luulin tietäväni) mindfulnessista ei auttanut viemään kipua pois tai helpottanut sitä. Meni jonkin aikaa kunnes tajusin ongelman olevan siinä, etten harjoittanut mindfulnessia säännöllisesti. Nykyään koko tilanne lähinnä huvittaa: aivan kuin olisi valittanut, ettei hauis kasva vaikka kuinka lukee kuntosaliharjoittelusta!

Koen, että mindfulness-taidot ovatkin hieman kuin lihakset, jotka ollakseen vahvat ja joustavat vaativat sopivassa määrin ravintoa, säännöllistä harjoittelua ja lepoa. Mindfulness-harjoittelu voi opettaa tärkeän taidon: kyvyn havainnoida meissä ja ympäristössämme tapahtuvia asioita niihin kiinnittymättä ja takertumatta – luonnollisina, ohimenevinä ja alati muuttuvina ilmiöinä. Tällöin emme koe sisäisiä ja ulkoisia olosuhteita (esim. ajatuksia, tunteita, kehon tuntemuksia, ympäristön tapahtumia ja olosuhteita) uhkaaviksi tai meitä kokonaisuudessaan leimaaviksi ilmiöiksi, ja kokemus mahdollisuudesta vaikuttaa omaan elämään syvenee.